In de abdij vasten ze ook niet meer zo streng

Artikel door Aniek Beekman voor Omroep Gelderland, 12 februari 2024

Het originele artikel en de bijbehorende video zijn te vinden onder deze LINK

Carnaval is voorbij en dat betekent dat de katholieken weer langzaam naar het volgende feest toe werken: Pasen. De vastentijd hoort daarbij. Vanaf Aswoensdag tot en met Goede Vrijdag is het vasten voor de Katholieke kerk. Maar wat betekent dat eigenlijk nog?

Vroeger was dat wat strenger dan nu, blijkt uit een rondgang langs verschillende parochies. Zo ook in de Sint Willibrordsabdij in Doetinchem. Abt Henry Vesseur: “Wij zijn zeker met het vasten bezig, maar niet heel streng op het eten en drinken.” Dus, gewoon een toetje na het eten in de abdij en een lekker kopje koffie met melk én suiker.

Moderne prikkels
Dat was vroeger wel anders geeft Vesseur toe. “Het heeft toch ook te maken met het tijdsgewricht, de luxe waar we in leven. Vroeger was het vasten en onthouding een groot onderdeel. Nu is het meer op het innerlijke gericht. Maar ook dingen als minder schermen en social media.” De vader-overste vertelt dat ook de monniken in zijn abdij worden blootgesteld aan de moderne ‘prikkels’. “We hebben allemaal onze eigen verslavingen, dat kan koffie zijn of internet en social media. Ook een monnik heeft daar toegang toe.”

Tijd voor persoonlijke groei
Ze houden zich in de abdij meer bezig met de zorg voor naasten, het steunen van goede doelen, meer tijd voor de geestelijke lezing. “Onze maaltijden zijn ook wat meer sober en vegetarisch.” De monniken werken allemaal tijdens deze tijd aan onder andere persoonlijke groei, zo heeft Vesseur ook zijn persoonlijke puntjes van verbetering. “Ik probeer iets eerder de ‘uitknop’ van mijn werk te vinden, en ook iets minder tijd op de computer te besteden, want daar is veel interessants te vinden.”

Nieuwe vorm van vasten
“Het is echt losser geworden”, bevestigt kerkhistoricus Peter Nissen. “Vroeger gold het dat katholieken de hele vastenperiode van veertig dagen mee deden. Nu is dat vaak alleen nog de Aswoensdag en Goede Vrijdag. Wel ziet Nissen een verschuiving, waar de jeugd ook een rol in heeft. “Ik zie dat de jongeren het vasten herontdekken.” Het eten krijgt volgens hem steeds minder een rol in deze periode. “De jongeren geven er een nieuwe vorm aan door in deze periode minder tijd aan social media te besteden.”

Foto: JvR

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Gerelateerde berichten